Головна Новини Сергій Надал: «Тернопіль буде першим містом України, очищеним від шансону та російської...

Сергій Надал: «Тернопіль буде першим містом України, очищеним від шансону та російської інформаційно-культурної пропаганди»

Тернопільський міський голова Сергій Надал вважає слушною пропозицію своїх колег нардепів з ВО “Свобода” щодо повної заборони трансляції в Україні фільмів російського виробництва та надання українському медійному продукту квоти не менше за 78 % щоденного ефірного часу. Міська рада вживатиме заходів для очищення Тернополя та України російського інформаційного продукту.

Про це міський голова Тернополя Сергій Надал повідомив коментуючи пропозиції Міністерства культури України щодо створення Агенції, котра контролюватиме гастрольну театральну та концертну діяльність покликану обмежити в’їзд до України російських представників шоу-бізнесу, котрі пропагували знищення України.

Нещодавно народні депутати зробили півкроку до очищення українського медійного простору від російського продукту. Були заборонені серіали зняті до 2014 року. Проте це лише половинчаті заходи, бо фільми, де зневажали Україну, українця, з прямою антиукраїнською пропагандою Росія не припиняла знімати ніколи. Це інструмент інформаційної війни. Тому тут я повністю підтримую депутатів ВО “Свобода” з приводу повної заборони російського медійного продукту в Україні. Медійний продукт чужою мовою є не просто піснею — це також інструмент впливу на цінності людей”, – зазначив Сергій Надал.

 Медійний продукт чужою мовою є не просто піснею — це також інструмент впливу на цінності людей

Сергій Надал наголосив на тому, що частка української мови в ефірі радіо, телебачення має відповідати частці українців, які проживають у своїй державі.

В Україні проживає 78 % громадян, які прямо говорять, що вони українці. Вдумайтеся! На 25 році Незалежності ми змушені говорити про захист українців в Україні. Української мови має бути у ефірі, включно з прайм-таймом не менше 78 % На української музики на радіо лише близько 5 %, якщо брати масштаби України. Шансон і російська попса вбивають фізично і ментально. Україномовним виконавцям пропонують перекладати пісні російською, щоб потрапити в ефір, і пояснюють це тим, що українську ніхто не слухає. Але ж ринок може виникати тоді, коли споживач має доступ до продукту. Ситуація подібна до часів радянського дефіциту, коли є один вид товару на полиці, а інший не купують, бо його просто не пропонують. По суті режим внутрішньої інформаційної окупації триває. Це інформаційна війна проти наступних поколінь”, – зазначив Сергій Надал

 Української мови у ефірі радіо, телебачення, друкованих ЗМІ має бути не менше 78 %, а “Шансон” та інша низькопробна російська попса мають зникнути, як явище

Сергій Надал назвав втрати, які несе українська економіка через фактичну двомовність інформаційного простору.

Втрати ринків, коли, наприклад, книги, фільми, інші твори виготовляються за межами України російською мовою складають близько 2,35 млрд.грн на рік. Окремі ринки, як от кіноіндустрія за таких умов можуть зникнути взагалі. Без якісного кіно важко пропагувати національні цінності, виховувати молодь. Подивіться на США, на ту ж Росію, де кіно — це давно інструмент пропаганди тих цінностей, які потрібні цим країнам. Україна ж продовжує споживати чуже і шкідливе”, – сказав Сергій Надал.

Сергій Надал також зазначив, що докладе усіх можливих зусиль для очищення від “шансону” та іншого шкідливого медійного продукту не лише Тернопіль, але й України.

Зараз у різних містах України готуються звернення до Верховної Ради з пропозицією зробити жорсткішим українське законодавство в інформаційній сфері, зокрема зупинити доступ російського “шансону”, іншої низкопробної попси до українського ринку. Це питання нашої безпеки. Не потрібно боятися асиметричних дій з боку Росії. Там і без того закривають українські школи, переслідують працівників бібліотек за українську книгу. Ситуація звільниться лише тоді, коли Росія скине авторитарний режим і стане демократичною. По своїй лінії ми дамо рекомендації громадським закладам, комунальним підприємствам, зокрема транспортним щодо припинення трансляції російського музичного продукту, зокрема шансону. Ми вже робили такі кроки. Люди просили нас про це. Відповідна петиція була за реєстрова на сайті міської ради України. Але краще, коли у нас в руках буде відповідний закон”, – переконаний Сергій Надал

«Російськомовність коштує України 2,35 млрд.грн на рік»

На завершення Сергій Надал зауважив, що українцям, всім треба привчатися шанувати українське.

Свого часу представник австрійської імператорської родини Габсбургів, говорив виключно українською. Ми знаємо цю людину, як одного із засновників січового стрілецтва Василя Вишиваного. І таких прикладів в історії багато. Українське треба шанувати. Я не можу зрозуміти тих людей, які кажуть, що люблять Україну та українську мову, а говорять російською, щоб не “псувати українську ”, – сказав Сергій Надал.

Розмову вела Віра Сотник.