Головна Новини На Тернопільщині чиновники найвищого рангу не спішать показувати свої декларації

На Тернопільщині чиновники найвищого рангу не спішать показувати свої декларації

Вчора в Тернополі відбулася прес-конференція присвячена моніторингу паперових та електронних декларацій керівників органів влади і місцевого самоврядування  Тернопільщини

Керівник проекту «Громадська антикорупційна кампанія звірки декларацій посадових осіб органів місцевої влади Тернопільської області» Ольга Мазаєва розповіла про те, що із 80 осіб, що підпадають під даний моніторинг, станом на 23.00 24 жовтня подали декларації в електронному виді лише 17 чоловік, що становить лише 21% (в два рази гірше від середнього по Україні). Слід відзначити, що лідером із подачі електронних декларацій є Зборівська РДА, де і Голова і його заступники першими подали свої дані. Також вчора до них приєднались і керівництво Заліщицької РДА. Із перших осіб області єдиним хто подав декларацію є Голова обласної Ради Овчарук Віктор Вікторович (дата подання 24.10.2016). Сподіваємось, що це стане хорошим сигналом і для решти очільників області, районів і міст.

Ми сподіваємось , що неподання електронних декларацій всіма , хто зобов`язаний це зробити викликане їхньою зайнятістю, а не бажанням щось приховати чи проігнорувати вимоги закону. Тим більше, що за не подання декларації передбачена кримінальна відповідальність.

Експерт проекту, голова ТМГО «Товариство дружби Тернопіль-Тирасполь»Іван Марчук відзначив, що за місяць, що минув значно покращилась ситуація з відкритим доступом до декларацій на сайтах органів влади та місцевого самоврядування. Зокрема майже всі районні ради вже мають веб-сторінки. Не вдалось знайти лише сторінок Монастирської та Шумської районних рад. Нажаль, інформація про декларації керівництва на багатьох сайтах порозкидана по різних темах: «керівництво», «публічне інформація», «боротьба з корупцією», «очищення влади» тощо. Слід відмітити , що найзручніше інформація викладена на сайті Тернопільської міської Ради, де на головній сторінці є окремий розділ «Декларації».

Експерт проекту, Регіональний координатор Уповноваженого Верховної Ради з прав людини в Тернопільській області Володимир Шевченко звернув увагу на те, що до цього часу не всі органи влади і місцевого самоврядування виконують норми Закону України «Про доступ до публічної інформації». Так, із 14 запитів, що були направлені з проханням надати декларації керівництва 2 були  взагалі проігноровані (Шумська районна рада і Монастирська РДА), а в трьох було відсилання на сайт, що вважається неправомірною відмовою у доступі до інформації (Кременецька РДА, Кременецька районна рада і Підволочиська районна рада). На цих порушників Закону, вже направлене звернення до Секретаріату Уповноваженого із проханням притягнути винних осіб  до адміністративної відповідальності.

В заключному слові Ольга Мазаєва виявила надію, що посадові особи органів влади, які підпадають під моніторинг, будуть йому сприяти, щоб слово «чиновник» не викликало у громадян  асоціацію з словом «хабарник».

Якщо Вам відомі факти або є в наявності документи які підтверджуютьневідповідність стилю життя чиновників чи приховані ними доходи просимо повідомлятина електронну скриньку zdajchinovnika@gmail.com

 на телефон «Гарячої лінії» 0352 42 01 32
або у Facebook спільноту «Здай чиновника».