Головна Новини На Тернопільщині нечувані масштаби рубки лісу прикриває лісова мафія

На Тернопільщині нечувані масштаби рубки лісу прикриває лісова мафія

Незаконна вирізка лісу на Бережанщині це норма. Це проблема, з якою громадськість краю живе уже понад двадцять років. Народні революції, зміни влад, війна на сході Україні, тисячі смертей Героїв, які віддали та не припиняють віддавати своє життя за українську державу, ніяк не вплинули на стан речей. Більше того, коли хтось зайнятий розбудовою української державності, захисту її кордонів, наведенням ладу в громаді, з того користають особи, для яких життя за «понятіями» Проффесора Януковича  стали їхніми дороговказами у житті. Кругова порука не припинилася, незаконна вирізка лісу нагло продовжується, а тих хто стає на дорозі «лісової мафії» обливають брудом, морально нищать тощо…

Бережанщину Всевишній нагородив багатими природніми ресурсами і, нажаль, злодіями, які роками розкрадають Богом дані багатства. Про бережанську мафію, до складу якої як колись, так і тепер входять чиновники та правоохоронці різного ґатунку, уже неодноразово говорили та писали активісти, люди, яким осточортіло дивитися на бардак у нашому краї.

 

Україна перебуває у стані війни, штучної, проте війни… І, здавалося б, весь її ресурс, як людський, інтелектуальний, економічний, зрештою, який завгодно, мав би бути сьогодні зосереджений на закінченні тк. зв. АТО, перемоги українського народу над російськими окупантами, наведенні ладу в державі, подоланні корупції тощо… Особлива роль у цьому процесі покладена на силові структури, адже саме від їхньої діяльності залежить подальша доля України.

 

 

Незаконна вирізка лісу на території об”єкта Природньо-заповідного фонду України (с. Базниківка)

 

Село Базниківка, яке  підпорядковане Саранчуківській сільській раді, розташоване у східній частині Бережанського району та межує із сусіднім Козівським. У селі можна нарахувати ледве  три десятки будинків, у яких проживають в основному люди старшого покоління. Такі населені пункти нині прийнято називати деградуючими. Через свою віддаленість його ще в народі  називають хутором  Базниківка. Довколишні ліси, багато з яких колись належали до Саранчуківського та Літятинського колгоспів перейшли до державного підприємства «Бережанирайагроліс» і як більшість лісу, який  є у підпорядкуванні цього підприємства, ці зелені масиви спіткала таж сама доля – незаконна вирізка у великих масштабах!

 

 

 

Знищені понад пів тисячі новорічних ялинок у приміщенні ферми с. Базниківка

 

Ситуацію можна було змінити переобравши керівництво ДП «Бережанирайагроліс», що й і відбулося нещодавно. Новим директором підприємства  призначено Тараса Петруха, який змінив багаторічного формального та неформального керівника Андрія Шаламая. Із зміною керівника скандальної організації, як мінімум повинна була б припинитися незаконна вирубка лісу, проте все продовжується і надалі, а зміни майже непомітні, бо продовжується «кришування» тими ж самими представниками із правоохоронних структур і, щонайгірше, залякування особливим способом, який виконується  у кращих манерах радянського НКВД.

Незаконна вирізка лісу у с. Базниківка. Травень 2016 рік.

 

Упродовж декількох років із незаконною вирізкою лісу у селі Базниківка бориться Ігор Дмитрів , який неодноразово фактами доказував про те, що один із працівників  ДП «Бережанирайагроліс», мешканець села Базниківка Хвалко вирізує довколишні ліси у великих маштабах. Пан Хвалко у минулому відбував ув’язнення за незаконну реалізації наркотичної серовини. Тож вийшовши із міць позбавлення волі вирішив стати на «праведну» стежину і зайнявся нищенням лісу, незаконно вирубуючи гектари столітніх бережанських лісів. Умови для цієї роботи чоловік має просто ідеальні, адже «кришу» і повне сприяння  йому забезпечили самі правоохоронці. Усі проблеми у ході контрабандної заготівлі лісу брала на себе міліція, а тепер бережанська поліція!

Незаконна заготівля дуба у с. Базниківка. Травень 2016 рік.

 

За заявою місцевого ділка Дупая, який проживає у м. Бережани про вул. Шевченка, неподалік міського будинку «Просвіта» і вже довший час є на гачку у місцевих правоохоронців, на Бережанщині було вчинено протизаконний обшук з метою залякати сім’ю Ольги Дмитрів із с. Базниківка Бережанського району.

 

Так, 21 травня ц.р. на подвір’я сім’ї Дмитрівих прийшли бережанські поліцейські на чолі із заступником керівника Бережанського відділу поліції Кушнірем, з ним були також поліцейські Закришка та Миськів,  які предствали господині дому постанову Бережанського суду на обшук. З міліцією були ще дві особи, чоловік та жінка, підозрілої зовнішності. Як потім з’ясувалося, що це були свідки. Кушнір пояснив господині дому, що їхня сім’я  підозрюється у незаконному зберіганні та продажу зброї. Жінка почала плакати і пояснювати що її сім’я не продає зброю, що вони живуть з господарки та пенсії її матері.  Попросила, щоб привели сільського голову та депутатів, але поліціант Кушнір їй пояснив, що їм не потрібні свідки вони привезли із собою тк. зв. понятих. І справді, разом із міліцією приїхав мужчина із своєю співмешканкою, яких у місті знають як таких, що зловживають алкоголем і постійно мають проблеми із законом. Інша група бережанських поліціантів під керівництвом Іваніва, а загалом двох мужчин та жінки правоохоронців поїхали до старого обійстя сім’ї Дмитрівих, де уже більше двадцяти років ніхто не живе, а сам будинок завалився. Там без відома власників цього обійстя правоохоронці проводили обшук.

Господиня будинку Ольга Дмитрів повідомила про непроханих гостей голову сільської ради п. Семенця, який за деякий час приїхав до неї до дому. До того жінка стояла на воротах і не впускала перевертнів у пагонах на поріг. Тим часом заступник начальника Бережанської поліції Кушнір погрожував жінці що силою зайде, а також відганяв сусідів щоб ті, бодай не побачили їхніх ментовських злодіянь.

 

У будинку Дмитрівих почався обшук. Його проводили так, що НКВДисти мали б з чого повчитися. Перевертні у пагонах перевірили кожен сантиметр в помешканні, зривали на підлозі ламінат, перевернули все з ніг на голову, поламали меблі. Та кульмінацією бережансько-ментовського безпридєлу було те, що так звані «поліціанти» скинули з ліжка дев’яностолітню бабусю, учасника війни,  зв’язкову УПА – Шубку Теклю Іванівну  до якої в той день приїздила швидка допомога через те, що у бабці піднісся тиск.

Дивлячись на те, що коється у них в дома Дмитріви були дуже перелякані, переживали, щоб перевертні у пагонах їм не підкинули чогось, як це  вини частенько роблять щоб потім «шити» справу.

 

Зробивши рейвах  на подвір’ї та у помешканні нічому не винних людей, пригнітивши їх морально та психологічно ментовський безпредєл закінчився тим, що коли вони виходили із будинку то побачили кусок розірваної та заржавілої гільзи часів Першої світової війни. Такі предмети частенько виорюють селяни на своїх городах, як і було в даному випадку. Сім’я переживає, що кусок металолому знайденого на їхньому подвір’ї менти подадуть за справжню «бімбу».

 

Сімя Дмитрівих зверталася до начальника обласної поліції п. Богомола, який пообіцяв взяти під особистий контроль дану справу.

 

За незаконну вирізку лісу Дмитріви надіслали заяву і обласним екологам, яких очолює п. Батіг. Але враховуючи те, що це відомство давно знає про проблеми незаконної вирізки лісу на Бережанщині, зокрема і на Базниківці, сподіватися що чиновники цієї контролюючої організації хоч якось відреагують на існуючу проблему  це те саме як повірити що випаде сніг в липні.

 

Цією статтею хочемо вкотре привернути увагу громадськості, правоохоронні та контролюючі органи до проблеми незаконної вирізки лісу на Бережанщині, яка по особливому жорстоко уже роками здійснюється в лісових угіддях , які колись належали колгоспам. Ситуація у нашому краї не змінилася. Злодії крадуть і мають повне прикриття зі сторони правоохоронних органів, а останні в свою чергу жорстоко розправляються з тими хто стане їм на перепоні.

Редакція сайту «Бережани і Бережанщина» буде відслідковувати справу, із жорстоким поводженням бережанських правоохоронців по відношенню до сім’ї Дмитрівих, які проживають у с. Базниківка Бережанського району. Ми контролюватимемо хід розслідування  і чи дотримається своїх слів обласний очільник поліції п. Олександр Богомол, щодо особисто контролю в частині розгляду заяви сім’ї Дмитрівих.

 

 

 

Смерть людини спричинеана незаконним вивозом дров у с. Базниківка

Джерело: Бережани і Бережанщина