Головна Новини На Тернопільщині московський “батюшка” судиться з селянами

На Тернопільщині московський “батюшка” судиться з селянами

Колишній настоятель храму Святого Михаїла в селі Башуки Кременецького району на Тернопільщині Василій Горюк судиться з селянами. Торік громада вирішила перейти з Московського патріархату до Київського. Зареєструвала новий статут парафії. Священика це обурило, вимагає скасувати його.
У селі — 620 дорослих. 200 ходять до протестантської церкви. 270 вирішили перейти до Київського патріархату. 150 залишаються в Московському, пише gazeta.ua.

— Конфлікт триває третій рік, — каже місцевий житель 64-річний Володимир Назарчук. — Двічі збирали підписи за зміну патріархату — не пройшло. Третій раз підписалися 270 людей. Але перешкоди чинила сільська рада. Колишній голова Василь Шиманський — прихильник російської церкви. Ми скликали позачергову сесію. Голові пригрозили — скинемо. Після цього справа зрушила.

Прихильники Московського патріархату ображаються, що їхню церкву вкрали. А ми лише хочемо молитися рідною мовою. Раніше просили священика, щоб під час служби згадував героїв Майдану, воїнів АТО. Казав — молюся за всіх невинно убієнних. Стоїш і не знаєш, кого він згадав — наших хлопців чи сепаратистів. Терпіння не вистачало.

Парафіяни, які перейшли до Київського патріархату, отримали ключі від храму Святого Михаїла. Там щонеділі відправляють службу. Прихильники Московського патріархату збираються в покинутій хаті.

— Храмом 30 років правив священик Дмитрій Бабак. Він — добра та співчутлива людина, — говорить 55-річний Василь Шиманський, колишній сільський голова Башуків. — Як ця заворушка почалася, захворів. В отця мало інфаркт не стався. Не витримав, як під час відправи люди між собою сварилися, матюкалися. Відмовився від парафії. Якщо забрали храм, то виділіть хоча би землю під будівництво нового. Ні церкви, ні землі. У цивілізованому світі так не робиться. Конфлікт можна було мирно вирішити. Я ходжу до церкви Московського патріархату, зять — до Київського. Між собою не сваримося, поважаємо вибір одне одного.

— У селі виникла неприємна ситуація, — каже Ігор Кульчицький з обласного департаменту культури, релігій та національностей. — Спочатку парафіяни подали документи на створення нової громади Української православної церкви Київського патріархату. Згодом відкликали їх. Забажали змінити юрисдикцію чинного Московського патріархату. Не всі погодилися з тим.

На Тернопільщині 10 громад заявили про перехід із Московського патріархату до Київського. 20% парафіян залишилися прихильниками російської церкви.

— У сільській раді взяв список повнолітніх жителів, пішов підписи збирати, — розповідає 65-річний Терентій Червінський із села Колосова Кременецького району. — Півсела підтримало. Дощ почав моросити. Дружина каже: “Давай список, я іншу частину села обійду”. Дорогою її перестрів руський священик, потовк, зошита забрав. Прибігла додому — слова сказати не може, заїкається. Вона важко хворіє, має цукровий діабет. Викликав поліцію, склали протокол. На цьому справу зам’яли.