Головна Новини Західняки шокували скадовські російськомовні села

Західняки шокували скадовські російськомовні села

kherson 13 a99 відсотків воїнів батальйону «Збруч» родом із Тернополя. Вони пішли захищати Україну під час першої хвилі мобілізації, у травні минулого року. Спочатку – військовий вишкіл, після якого чоловіків відправили на Херсонщину охороняти сухопутний кордон, що утворився після анексії Криму.

Західняки трохи шокували скадовські російськомовні села, коли в’їжджали до них із червоно-чорними прапорами.  Для багатьох тут  він асоціюється з «Правим сектором», на який під час Майдану вилили чимало бруду контрольовані Партією регіонів ЗМІ. Тим не менше, українських воїнів Скадовський район зустрів як захисників. У Скадовську тернополян  вітають на вулицях, фотографуються з ними і бажають їм повернутися додому живими і неушкодженими.  Віднедавна при зустрічі із людьми у камуфляжній формі із синьо-жовтим прапорцем на рукаві клубок підкочується до горла від емоцій, що зашкалюють. І в той же час це діє заспокійливо: нас захищають.  Південь – це Україна.

Відразу ж налагодили зв’язок із військовими місцеві волонтери з громадської організації «Разом», Скадовські самооборона і Майдан. Волонтери зустрілися із українськими вояками, щоб розпитати, яка допомога їм необхідна. Після того прохання воїнів озвучують на Майдані, що збирається в Скадовську щонеділі.  Люди приносять постільну білизну, приватні підприємці купують обігрівачі, скадовські жінки печуть смаколики. Жодне прохання тернопільців не лишалося  і не лишається без уваги. Захисники ж, у свою чергу, активно включилися в громадське життя району. Вони, зокрема, відвідують уроки мужності в школах. Діти пишуть листи-подяки визволителям, готують обереги, малюють радісні листівки, які нагадують воїнам мирне життя і родини, які їх чекають.  Спілкування важливе і необхідне як дітям, так і військовим. Дитячі малюнки чоловіки розвішують в тимчасових казармах.

 Справжнє Різдвяне свято для воїнів влаштували аматори художньої самодіяльності районного будинку культури імені Т.Г. Шевченка  – народний ансамбль української пісні “Радість” ,вокальний ансамбль “Берегиня”, вокалістки Алєся Шимко й Тетяна Кулагіна, а також Херсонський вокальний гурт “Свічадо”, які дали півторагодинний концерт  у військовому розташуванні.

Південь і Захід України – це одна, єдина держава, зі спільним менталітетом, цінностями, бажанням перемогти терористів і якнайшвидше воєнні дії у сусідніх Донецькій та Луганській областях. І херсонці, і тернополяни – патріоти. І якщо на Заході України звучить «Слава нації!», то на Півдні відповідають «Смерть ворогам!».

Вікторія Сенько, «Скадовська Палітра».