Головна Новини Громади Української Православної Церкви (московського патріархату) переводять у пряме підпорядкування...

Громади Української Православної Церкви (московського патріархату) переводять у пряме підпорядкування Москві та Кірілу

З початку війни на Донбасі все більше церковних громад в Україні переходять з підпорядкування Московського патріархату до Київського. В зв’язку з цим делеговані Москвою експерти, які працювали під крилом керівника юридичної служби УПЦ Олександра Бахова, розробили новий проект статуту релігійних громад. Такий крок мав би законсервувати ситуацію в українському православ’ї і зупинити втечу громад з УПЦ МП.

Це питання є актуальним для Тернопільщини. Після громад сіл Колосови, Кутів, Башуків чи Катеринівки, які вже вибороли у судах своє право самостійно розпоряджатися культовими спорудами і змінювати підпорядкування їхньої церковної громади, є ще цілий ряд населених пунктів, жителі яких хотіли б вийти з Московського патріархату. Також, з ініціативи Всеукраїнської Мережі «Вільні Люди» (Самооборона Майдану Тернопільщини) створена тимчасова контрольна комісія Тернопільської обласної ради щодо перевірки законності передачі храмового комплексу в м. Почаєві УПЦ Московського патріархату. На сьогоднішній день комісія збирає документи, які стали юридичною основою, для передачі Лаври Російській Православній Церкві урядом В.Януковича.

Розроблені Московським патріархатом статути релігійних громад в новій редакції повністю позбавляють прав парафіян, натомість надають священику і правлячому архієрею безмежні повноваження.

 

Парафіяни можуть втратити право скликати збори

Приміром п.2.8. Статуту говорить: «парафіяльні збори можуть скликаються настоятелем спільно з Парафіяльною радою, або за благословення єпархіального архієрея благочинним або іншим представником єпархіального архієрея, у міру потреби, але не рідше ніж один  раз на рік».   Таким чином, у порівнянні із вже діючими статутами, парафіяни можуть втратити право скликати збори. Зрозуміло, що священик УПЦ МП просто буде не зацікавлений у їх проведенні, а архієрей не дасть свого благословення.

Змінити підпорядкування церковної громади буде неможливо без участі священика

Інша гарантія, яку Московський патріархат хоче для себе прописати, криється у п.2.11., за яким «Парафіяльні збори на яких розглядається питання про зміну підлеглості (юрисдикції) релігійної громади вважаються чинними за умови присутності усіх членів Парафіяльних зборів». У п. 2.5. читаємо, що «до складу Парафіяльних зборів належать священнослужителі, церковнослужителі, а також миряни члени парафіяльних зборів….». Відтак, щоб парафіяльні збори про зміну підлеглості громади вважалися нелегітимними, достатньо, щоб на них просто не прийшов священик. Такий, як, наприклад, батюшка з Кутів на Шумщині (який напідпитку побив власного тестя і змушував власних дітей водити «хресні» ходи довкола власної оселі) чи батюшка з Катеринівки (який впоминав на службі Кіріла).

 

Громада не зможе вільно розпоряджатися власноруч збудованими храмами і всім церковним майном

Ще далі Московський патріархат пішов у наступі на конституційні права громадян на віросповідання і право вільно розпоряджатися власноруч збудованими храмами і всім церковним майном. У п. 3.6. «Парафія визнає виключне право за єпархіальним управлінням УПЦ розпоряджатися культовими будівлями та  майном, яке перебуває на балансі або у користуванні парафії. Також Парафія визнає право розпоряджатися священними предметами особливого шанування за Священним Синодом УПЦ», у п.3.8. «Володіння, користування і розпоряджання  майном парафія здійснює на основі підзвітності єпархіальному архієрею».

Відомо, що користуючись прогалинами в українському законодавстві, на реєстрації статутів саме у таких формулюваннях наполягали у Москві. В Кремлі неодноразово публічно висловлювали занепокоєння з приводу переходу громад з Московського в Київський патріархат. А поступова втрата впливу на теренах  України може призвести до геополітичної поразки ідеології «руского міра» і похитне амбіції РПЦ у світовому православ’ї.

Запропоновані Моспатріархатом зміни в статути можуть призвести до повернення ситуації 90-х років, коли міжконфесійні конфлікти вирішувались селянами за допомогою вил і кулаків, але аж ніяк не в залах суду чи рішеннями компетентних органів. Адже, як вже йшлося, громада навіть не вправі скликати парафіяльні збори без згоди священика чи архієрея, на яких можна було б розглянути питання зміни приналежності церковної громади до певного патріархату.

Зараз УПЦ МП розіслало «пробні» взірці статутів у всі регіони для подання документів в облдержадміністрації. Звичайно ж все робиться приховано, і ніхто громаді про новели статутів не розповідає. Ця рейдерська афера Москви знову може кинути Україну у вакханалію і розбрат, яку ледь вдалося подолати за 25 років Незалежності.

Іван Ковалик