Головна Новини В’ячеслав Перч: «Поки що для мене Тернопіль обмежується периметром мого робочого кабінету»

В’ячеслав Перч: «Поки що для мене Тернопіль обмежується периметром мого робочого кабінету»

Два місяці в Тернопільській області працює новий прокурор В’ячеслав Перч. Про роботу на новому місці та перші результати діяльності, проблемні питання та актуальні провадження він розповів в інтерв’ю «Реально».

Чи виконані завдання, поставлені Юрієм Луценком на вашому представленні щодо сфери землекористування і грального бізнесу?

Генеральний прокурор наголошував на актуальності для Тернопільщини проблем у сфері охорони лісів, надр, землекористування, а також діяльності закладів незаконного грального бізнесу. Поставлені завдання носять тривалий характер, але про перші результати вже можемо говорити. Правопорушення у зазначених сферах правоохоронці почали виявляти частіше. Зокрема, за останні два місяці було розпочато три кримінальні провадження за фактами незаконного зайняття гральним бізнесом. По одному із них вже скеровано до суду обвинувальний акт стосовно приватного підприємця, який організував у Теребовлянському районі діяльність підпільного грального закладу під прикриттям установи з продажу державної лотереї. У серпні було розпочато розслідування за фактом самовільного зайняття земельних ділянок загальною площею 107,6 га розташованих на території Ішківської та Денисівської сільських рад Козівського району, які належать до державної форми власності для ведення товарного сільськогосподарського виробництва і не надані у власність та користування, внаслідок чого завдано значної шкоди інтересам держави.

– Наскільки актуальна для Тернопільщини нелегальна вирубка лісу і його контрабанда?

Контрабанда це вже факт, який має ознаки злочину, тому говорити про те, що маємо дані про контрабанду, це значить, що маємо невикриті злочини. Але є інформація, яка говорить про те, що дійсно ліс вирубується і вивозиться. За ініціативи прокуратури в районах спільно з органами влади та контролю створили робочі групи для періодичних виїздів, щоб виявляти ці злочини. Поряд з тим, керівники державних лісових господарств розтрачують майно та ухиляються від сплати податків. Наприклад, Теребовлянською місцевою прокуратурою Тернопільської області розпочато кримінальне провадження за фактом зловживання службовим становищем працівниками Бережанського районного державного агропромислового підприємства “Бережанирайагроліс». Встановлено, що вони допустили незаконну вирубку дерев на суму понад 500 тисяч гривень. А за результатами інвентаризації лісового фонду цього підприємства виявлено самовільні порубки дерев на суму понад 1,6 мільйонів гривень.

– У Юрія Луценка були зауваження до роботи двох керівників місцевих прокуратур. Чи ведеться службове розслідування по прокурорах Теребовлянщини і Кременеччини?

Щодо Олега Денисюка, на той час виконувача обов’язків керівника Кременецької прокуратури, проводилось службове розслідування. На сьогодні він відсторонений від тимчасового виконання обов’язків керівника місцевої прокуратури. Зараз в нього інша ділянка роботи. Щодо керівника Теребовлянської прокуратури, то підстав проводити службове розслідування стосовно нього немає. У мене була з ним розмова і я дав певний термін на покращення як його роботи, так і діяльності місцевої прокуратури в цілому. Є вже перші результати.

– А на посаду керівника Кременецької прокуратури оголошено конкурс?

З 12 до 30 вересня відбувається прийом документів на заміщення трьох керівних посад: керівника Кременецької місцевої прокуратури, керівника та першого заступника Тернопільської місцевої прокуратури.

– На Вашу думку, чи є ефективною боротьба з корупцією на Тернопільщині? Яка в цьому роль громадськості? Які з гучних колишніх справ можливо будуть переглядатися? Чи є в цьому переліку справа Камінського?

За цей рік до суду було скеровано 8 обвинувальних актів про вчинення порушень з ознаками корупції. Наприклад, скеровано до суду обвинувальний акт у кримінальному провадження, розпочатому у серпні цього року. Розслідуванням встановлено, що виконувач обов’язків начальника Управління Держархбудінспекції в Тернопільській області прийняв пропозицію від директора приватного підприємства отримати неправомірну вигоду у вигляді трикімнатної квартири у Тернополі. Квартиру пропонували чиновнику за сприяння у позитивному вирішенні результатів перевірок об’єктів будівництва, укритті виявлених порушень та незастосуванні штрафних санкцій та адміністративних стягнень. До дисциплінарної відповідальності було притягнуто 30 посадовців, скасовано одне рішення, прийняте в умовах реального конфлікту інтересів.

Вже майже два місяці на сайті прокурати відкрита скринька для повідомлень і на неї надійшло тільки два звернення. Ось вам роль громадськості. Є активісти, які діють, щось роблять, виявляють, допомагають і ми користуємось цією інформацією і вдячні їм за допомогу, але це поодинокі випадки.

Щодо справи Камінського, то нею займалася виключно ГПУ, від досудового розслідування до підтримання державного обвинувачення в суді. Коментувати дії колег вважаю недоречним. Ініціювати її перегляд можуть тільки працівники Генпрокуратури.

14463736_1071005709673659_1436071869_n
Деякі громадські організації та окремі громадяни незадоволені роботою правоохоронних органів, в тому числі й прокуратури. Про це йшлося під час нещодавнього «круглого столу» в облдержадміністрації. Що можете сказати з цього приводу?

Не можна троє-п’ятеро людей, які постійно скаржаться через не вирішення їх особистих проблем, називати громадськістю. Є певна категорія людей незадоволених і це нормально, бо в житті має бути баланс. Але говорити про те, що є суспільна невдоволеність не став би. Якщо взяти статистику з тієї кількості людей, яких приймаю я особисто, то приблизно 3% незадоволених є, але це не може бути показником всього суспільства. Якраз ці незадоволені своїм способом захисту обрали крик, гасла, підбурювання інших на те, щоб впливати на правоохоронні органи, суд і говорити, що все погано.

– Ініціатором зібрання зазначеного «круглого столу» був Віталій Сороколіт. Чи не має він приватного інтересу у публічних звинуваченнях прокуратури і прокурора у небажанні приймати громадян?

Ті учасники «круглого столу», які мали свої претензії, вже тричі були у мене на прийомі. Віталій Сороколіт був теж на прийомі неодноразово. Крім того, їх приймали начальники відділів, управлінь, процесуальні керівники та заступники прокурора області. На жаль, часто їх діяльність зводиться до того, щоб якомога більше негативу виплеснути на працівників прокуратури. Наприклад, їм відмовлено у якомусь клопотанні і вони йдуть до суду і просять внести цей факт у ЄРДР, тому що, на їхню думку, такий-то слідчий або процесуальний керівник перевищує службові повноваження і тому подібне. Є люди, які б щодня ходили до прокуратури повторювати одне і теж, але кількість їх візитів не впливає на кінцевий результат, бо їх проблеми можемо вирішити тільки відповідно до закону, який є одним для всіх. І хоч вони шукають різні шляхи, різні способи, результат буде один – згідно Закону! Для нас немає кращих і гірших, ми зацікавлені максимально допомогти людям. Приймальна громадян створена для того, щоб вирішувати проблеми людей, і ми постійно це робимо. А, наприклад, Віталій Сороколіт, озвучив на прийомі громадян свою ціль, якої він домагається тепер різними способами – змусити прокуратуру забрати апеляцію у його справі. Та є рішення Вищого адміністративного суду України, який визнав дії фіскальної служби щодо нього правомірними і більше мільйона гривень пан Сороколіт має повернути державі і громаді, за яку він ніби бореться. Просто, одні живуть за законом, а інші хочуть жити тільки за власними правилами, але у суспільному житті так не має бути. Учасники «круглого столу» намагалися показати, що порушуються права громадян, але конкретних фактів так і не навели.

– На деяких тернопільських сайтах вже з’явилася інформація про те, що Віталій Сороколіт подав позов до прокуратури Тернопільської області за дії обласного прокурора В’ячеслава Перча про захист честі, гідності та ділової репутації…

Звернутись до суду, за наявності підстав – право кожного громадянина нашої держави. Та я вже говорив про мотиви пана Віталія. Він хоче вплинути і на прокуратуру і на суд у конкретній справі.
Чи є вже перші результати розслідування вбивства у Борщові ? Про що говорять висновки, які повинні були надійти з Києва щодо цих подій?

Слідчим відділом прокуратури області проводиться досудове розслідування в об’єднаному кримінальному провадженні розпочатому минулого місяця за фактом умисних вбивств жителем Бабинці Борщівського району Олексою Василюком двох працівників поліції ГНПУ в області та своєї дружини, а також його знешкодження працівниками поліції. Тривають слідчі дії. Матеріали службової перевірки по даному випадку в прокуратуру області з ГНПУ України ще не надходили.

– Результати службового розслідування вам відомі?

Так, але поки немає офіційної інформації, не можу їх оприлюднювати. Винні особи будуть однозначно покарані. Під час розслідування кримінального провадження слідчі прокуратури допитали вже більше ста осіб, призначено 56 експертиз. Досліджуються усі обставини скоєння кримінальних правопорушень і за їх наслідками буде дано належну юридичну оцінку діям службових осіб ГНПУ в області. Деталі оприлюднимо згодом.

– Наскільки відрізняється Ваша робота в ГПУ від роботи на посаді прокурора області?

У ГПУ в мене був певний напрямок роботи: нагляд за слідчими міліції. Зараз є декілька напрямків, в тому числі і цей. Зараз є більше динамічності, більше розвитку. І це набагато цікавіше. Людині, яка намагається щось пізнати нове, завжди цікаво. Кожен день – це нові обставини, нові події. І якщо, скажімо в побуті, ми часто робимо висновок, спираючись лише на чутки, не заглиблюючись в сутність речей, то прокурор, перед тим, як зробити якийсь висновок у справі мусить його вивчити, проаналізувати та ще, нерідко, додатково залучати фахівців з тієї чи іншої галузі. Це постійна взаємодія та постійна співпраця і велика відповідальність.

– Яке у вас враження від Тернополя загалом і тернополян, зокрема?
Поки що для мене Тернопіль обмежується периметром мого робочого кабінету – просто немає часу на прогулянки та детальне ознайомлення з містом. За останні два місяці тільки один раз побував поблизу озера. Зараз для мене критерієм спілкування є ті, хто приходять зовні, а приходять різні люди, які й формують думку. Для мене враження від міста складає не його архітектура, а його люди.

– У вільний від роботи час як відпочиваєте, яке маєте захоплення?

Займаюся спортом, люблю фотографувати, люблю кататися на гірських лижах, дзюдо займався. Мене завжди цікавили люди, які багато зробили для світу, але у час, коли вони жили і творили, для загальної маси вважалися невдахами. Із захопленням читаю їхні автобіографії та інші твори, особливо документального характеру.