Головна Новини Бруківка з дамби нікуди не пропала – нею укріплюють дорогу біля драмтеатру

Бруківка з дамби нікуди не пропала – нею укріплюють дорогу біля драмтеатру

Базальтову бруківку, яку зняли з дамби Тернопільського ставу, зараз використовують для ремонту дороги за драмтеатром. Також нею в місті викладають заїзні кишені. Як розповів заступник міського голови Тернополя Владислав  Стемковський , попередньо планували базальтом викласти пішохідну зону, але підрядник порадив використати сучасну бруківку: стара різних розмірів, незручна і дуже слизька, коли падає дощ.
— Під час опадів вона дуже слизька, її неможливо викласти. Якщо говорити про дорогу, то зараз під  важкогабаритний  транспорт потрібно робити бетонну основу. А на бетонну основу бруківку різного калібру викласти неможливо. Її можна використовувати у пішохідних зонах та облаштовувати заїзні кишені, але майстри перебирають сотні, щоб вибрати на декілька метрів, бо вона різної величини  та товщини. Ми планували облаштувати нею невелику пішохідну зону біля драмтеатру, але не могли цього зробити, бо була різна геометрична форма. Підрядник не зміг нею викласти рівний тротуар. Тому  смугу  виклали традиційною бруківкою типу “Старе місто”. А цією бруківкою відремонтували пошкоджені дороги біля драмтеатру. Бруківку з дамби будуть використовувати також на вулиці  Брюкнера  та Чорновола . Загалом демонтована бруківка  актується , обліковується і вивозиться на збереження, — розповідає Владислав  Стемковський .

Зараз ремонти неподалік драмтеатру в Тернополі тривають. Старою бруківкою викладають смугу між бордюром і дорожнім полотном

— Ми хотіли ставити цю бруківку на тротуар, але вона різної форми, тяжко класти. Вирішили поставити бруківку, а базальт попри бордюр, там стояв камінь, але він розслоївся , тому замість нього ми виклали той базальт. Роботи зараз тривають, всі охочі можуть прийти  і  подивитись, — зазначає підрядник Андрій  Горлій .

Владислав  Стемковский  зазначає, що містом ширяться  міфи , ніби ту бруківку хтось використовує для себе, але чутки безпідставні, адже весь демонтований матеріал обліковується, складаються відповідні акти  і  бруківку вивозять на зберігання.
— Бруківка зі Збаразької, яку демонтували три роки тому, була виставлена на аукціон, була визначена її експертна вартість, але жодного покупця на аукціон не з’явилось. Ця бруківка не є гранітною, вона базальтова, їй не 150 чи 200 років, вона з 50-60-х років минулого століття. Вона не має історичної цінності. Сертифікований експерт її оцінив, як будівельне сміття, — розповідає Стемковський.

За його словами, в місті було багато людей, які говорили, що бруківка дуже цінна, тому мерія вирішила надати можливість всім охочим придбати базальт з вулиці Збаразької. Не знайшлось жодного охочого. Тому стару бруківку залишили для потреб міста.