Головна Економіка На Тернопільщині про іноземні інвестиції хіба що чули…

На Тернопільщині про іноземні інвестиції хіба що чули…

Тернопільщина – це унікальна територія. Іноземному інвестуванню тут провалюватися далі вже нікуди.

За обсягом залучення прямих іноземних інвестицій область Тернопільська область впевнено посідає останнє місце серед регіонів України – в її економіку вкладено всього 50 млн дол. – пише Роман Янкель в статті “Крива інвестиційна географія” в тижневику “Дзеркало тижня. Україна”.

У 2014 р в області зберігалася загальноукраїнська тенденція: інвестиції скоротилися відчутно – на суму понад 10 млн дол. У минулому році , правда, спад сповільнився, але не був зупинений, тривав переважно через курсову різницю. Чи не єдиний позитив у залученні інвестиційних коштів в область – темпи капітальних інвестицій в 2015 р на Тернопільщині зросли більш ніж на 15%, і за цим показником край займав сьоме місце в Україні. Це означає, що найбільш стійкий до потрясінь вітчизняний бізнес в об’єкти області деякі засоби все ж вкладає. Але досвід сусідньої з Тернопільської, Івано-Франківської області показує, що в нерівному розподілі іноземних інвестицій багато в чому винна сама місцева влада. Наприклад, в підприємства Івано-Франківська залучено понад 500 млн дол. Іноземних інвестицій. Велика частина коштів вкладена в об’єкти Хриплинського промислово-інвестиційного вузла. Місцева влада підготувала там для інвестора вільні земельні ділянки з підведеними комунікаціями. І успіх одного проекту свого часу став сигналом іншим інвесторам: “Вкладайте кошти!” А на Тернопільщині зон, подібних Хриплинської, бізнес ніяк не дочекається.

І ось, після дворічної перерви, днями відбувся Міжнародний інвестиційний форум “Тернопільщина Invest 2016”. Один з представників цієї влади на форумі – голова Державної регуляторної служби України Ксенія Ляпіна – в цілому знає, що саме треба зробити насамперед для стимуляції бізнесу. “Без судової реформи і завершеною реформи правоохоронних органів ми нікуди не просунемося, оскільки іноземний інвестор хоче бути впевненим, що його інвестиція повинна бути захищена, її не заберуть за рішенням суду. Другий наріжний камінь – слід завершити реформу контролюючих органів. Оскільки, коли, наприклад , податкова поліція відкриває кримінальне провадження за несплату податків, чи буде зарубіжний бізнес збільшувати інвестицію? та ніколи! Треба завершити перегляд функцій цих контролюючих органів, зокрема, зменшити кількість перевірок і взагалі ліквідувати непотрібні органи. Треба ще й продовжити дерегуляцію, зокрема – скасувати регулювання цін ще на ряд видів продукції, наприклад молочну (а така пропозиція пролунала на форумі від представника одного з підприємств – переробників молока. – ред.), де ціни регулюють ринок, а його гравці завжди знайдуть спосіб обійти це регулювання. Тоді іноземний інвестор буде з готовністю вкладати кошти в нашу економіку, оскільки буде розуміти, що ніякої чиновник не буде його регулювати і обмежувати “, – сказала Ксенія Ляпіна.

“І щоб черговий інвестиційний форум не став формальним заходом, висловлені одним високопоставленим чиновником побажання ще повинні сприйняти урядовці та законодавці. Тому що інакше вийде як в анекдоті: якщо для стимулювання бізнесу влада зробила один крок вперед, то другий крок неодмінно на місці. Просуваємося? “, – задається питанням автор статті.

Більше читайте тут: http://zn.ua/ECONOMICS/iz-43-4-mlrd-doll